algorithmic art
button  button
Petri Keckman

Petri KeckmanPetri KeckmanPetri Keckman

Algoritminen taide on minulle kutsumusharrastus. Muistan kuinka jo vuonna 1983 ostamallani 8-bittisellä Sinclair ZX Spectrum tietokoneella ohjelmoidessani minua kiinnosti eniten grafiikka. Koneeseen sai kytkettyä hyvin pienen kirjoittimen, mikä hopean väriselle erikoispaperille tulosti printin kuvaruudusta. Tein jo silloin itselleni oman taidenäyttelyni! :) Myöhemmin olen ohjelmoinnut Atari800-XL tietokoneella ja Amiga1200 tietokoneella. Vasta noin vuodesta 2006 lähtien olen ohjelmoinnut Windows ympäristössä REBOL-ohjelmointikielellä. Nykyisin ohjelmoin pelkästään REBOL-ohjelmointikielellä myös muut ohjelmat kuin taideohjelmani.

Monet ohjelmointi-ideoistani ovat säilyneet osittain samoina noista alkuajoista lähtien - tietokoneiden nopeus vain nykyaikana mahdollistaa sellaisten ohjelmien ajon, jotka aiemmin olisivat olleet käytännössä mahdottomia. Koska 3D-mallinnus tuntuu olevan nykyisin tietokonegrafiikan "must", niin opettelin kyllä uuttakin tietoa. Tiedän nyt esimerkiksi, kuinka x-,y- ja z-koordinaatit saadaan projisoitua näytön kaksiulotteiseen kuvaruutuun ja kuinka koordinaatteja pyöritetään x-,y- ja z-akselin ympäri.

Kuvani syntyvät monesti eräänlaisen tutkimusmatkailun ansiosta. En etukäteen aina tiedä mitä koodi tuottaa. Juuri siinä on minun kokemani suola algoritmisen taiteen teossani. Jos yrittäisin väkisin vääntää koodia jokin määrätty kuva mielessäni, niin se ei aina maksaisi vaivaa. Itseasiassa kivoimmat kuvani ovat syntyneet jonkinlaisen pienen virheen ansiosta, jolloin olen saanut lopputuloksesta iloisesti yllättyä. Toki niin virheellistä koodi ei voi olla, että ohjelma kaatuu ajoaikaiseen virheeseen.

Pieni muutos jossakin muuttujassa saa yleensä aikaiseksi pienen muutoksen loppukuvassa. Tähän perustuu animaatioitteni teko. Sitten kun perättäiset kuvat ns. framet on tuotettu, teen niistä animaation MakeAvi ohjelmalla. Videota olen editoinnut VSDC Video Editorilla. Molemmat ovat laadukkaita ilmaisohjelmia. Myös REBOL on ilmainen ohjelmointikielen tulkki.

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että en halua sanoa taiteellani mitään, että haluan vain tuottaa omasta mielestäni kivan näköisiä kuvia ja animaatioita. Haluaako pikku lapsi sanoa mitään taiteellaan? Ehkä ei - hän tekee tekemisen ilosta. Samoin teen minä.


Petri Keckman

Artikkeli Mielenterveysyhdistys Helmin lehdessä 1/2021

Ohjelmointi masennuksen estäjänä

Mikä tahansa harrastus mihin saa uppoutua estänee masennusta. Itse ihan oikeasti olen onnellisimmillaan silloin kun minulla on jokin ohjelmointiongelma ratkottavana. Vaikka ohjelmointiongelma olisi vaikea, niin se ei turhauta, vaan päinvastoin innostaa. Tykkään ongelmien ratkomisesta. Ja voi sitä hyvänolontunnetta, kun jokin asia alkaa sitten toimimaan! Innostun kuin pikkupoika.

Ohjelmoin algoritmista taidetta. Innostun siis myös kun saan aikaiseksi kivan näköisen kuvan tai animaation. Nykyisen taitelijan urani ehkä pääteos on yli 19 minuutin pituinen animaationi "Moi! OhjelMoi!". Siihen on linkki kotisivuillani www.petke.info (Galleries/Youtube Animations) Käykää, kiitos, katsomassa! Ja peukuttakaa videota alas tai ylös - mieluummin tietysti ylös. Ihanaa olisi, jos joku jättäisi jonkin kommentinkin. Olen saanut aika vähän palautetta taiteestani. Kaikki eivät ole siitä pitäneet, mutta itse tykkään ja se on tietysti pääasia.

Vaikka "Moi! OhjelMoi!" on pääteokseni, niin sen kakkososa on mielestäni parempi. Olen kehittynyt animaatioiden ohjelmoinnissa. Sekin on Youtubessa ja linkki siihen löytyy kotisivuiltani.

Ohjelmointi on tekemistä, mitä ei voi maanisena harrastaa, sillä se vaatii skarppia mieltä, keskittymiskykyä, huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta. Tuskin se estää tautini maniapuolta kehittymästä, mutta varmasti estää masennuspuolta. On tietysti hetkiä, jolloin on niin masentunut, että edes ohjelmointi ei innosta eikä keksi uusia ohjelmointi-ideoita. Ohjelmointi vaatii ensin jonkin idean so. jonkin mielikuvan mitä kohti haluaa koodillaan pyrkiä. Tosin joskus riittää vanhatkin ideat kunhan niitä vain vähän muuttelee.

Kaikki eivät tosin pidä tekeleitäni taiteena. Taiteella kun pitää olla sanomaa ja sisältöä. Oman taiteeni sisältö on kivoissa efekteissä. Kun pikkulapsi piirtelee väriliidulla, niin ajatteleeko hän taiteensa sisältöä? Ei! Samoin en minä - minä ohjelmoin tekemisen ilosta.

On sanonta "Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito". Tosin alunperin kokonaisuudessaan kiinalainen viisaus kuului: "Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito, eikä sekään ole tärkeää". Minä jättäisin tuon loppuosan pois omaa puutarhaani koskien. Toivon, että sinä olet löytänyt itsellesi oman puutarhasi.

Vaikka ohjelmointi on minulle tärkeää, niin pidän siitä tietoisesti pitkiäkin taukoja. On nimittäin myös viisas sanonta "Kaikkeen kyllästyy". Pidän yllä rakkausuhdetta ohjelmointiini tauoilla. Sitä kivempaa on sitten taas ohjelmoida pienen tauon jälkeen. Ohjelmointi on minulle kuin rakastettu, jota näen vain viikonloppuisin. Harrastus sana tulee suomen kielen sanasta harras, mikä taas tarkoittaa muunmuassa sydämestään johonkin antautunutta, antaumuksellisen innokasta, uutteraa. Sanalla amatööri taas on perustat latinan kielen sanassa amare, rakastaa. Mielestäni amatööriä ei pitäisi mitenkään väheksyä. Kuitenkin sanalla on hieman väheksyvä kaiku verrattuna ammattilaiseen, joka on "pro".

Petri Keckman
57 vuotta