New english pages: Algorithmic art

Mielentaide ry:n 15-vuotis juhlanäyttelyssä on esillä kaikenlaista taidetta ja oma animaationi pyörii NonStoppina kirjaston aukioloaikoina. Alla olevan mainoksen on suunnitellut graafikko Tanja Pulliainen, mutta on siinä minullakin näppini pelissä.
Algorithmic art
Algorithmic art
Petri Keckman algoritminen taide algorithmic art
Petri Keckman algoritminen taide algorithmic art
Olen harrastanut ja vähän opiskellut ohjelmointia vuodesta 1983 lähtien. Muistan kuinka jo 8-bittisellä Spectrum tietokoneellani BASIC-kielellä ohjelmoidessani minua kiinnosti eniten grafiikka. Spectrum kotitietokoneeseen sai pienen pienen lämpökirjoittimen, joka hopean väriselle erikoispaperille tulosti printin kuvaruudusta. Tein jo silloin itselleni oman taidenäyttelyni! :) Myöhemmin olen ohjelmoinnut Atari800-XL tietokoneella ja Amiga1200 tietokoneella. Vasta noin vuodesta 2006 lähtien olen ohjelmoinnut Windows ympäristössä ilmaisella REBOL-ohjelmointikielellä.

Ohjelmointi-ideani ovat säilyneet osittain samoina noista alkuajoista lähtien - tietokoneiden nopeus vain nykyaikana mahdollistaa sellaisten ohjelmien ajon, jotka aiemmin olisivat olleet käytännössä mahdottomia.


Kuvani ovat vapaasti käytettävissä, mutta jos niitä johonkin käytät, niin olisi kohteliasta siitä kertoa petrikeckman(at)gmail.com



Algorithmic art
algorithmic art algoritminen taide


LINKS TO MY ART IMAGES:

KÄTEVÄ WEBBIKAUPPA! Voit ostaa kuvia, joista teetät jopa julisteita 5 EUR/kpl.
https://petke.info/patterns/→300 kpl kuvioita. Tällä koodilla tehtyjä:https://petke.info/patterns/code.jpg
https://www.julisteita.fi/uusia/→02/11/2019 Uusia kuvia! 31 kpl.
https://www.petke.info/vappu2019/→Vappuaaton 2019 julisteet.
https://www.julisteita.fi/satamuunnelmaa/→Sata sattumallista muunnelmaa
https://petke.info/hits/→Kooste vanhoista kuvistani (208 kpl)
https://petke.info/colors2/→90 värikästä naamakuvaa.
https://www.julisteita.fi/kirja1/1.html→Uusi kuvataidekirjani
https://www.julisteita.fi→(Peten pieni julistekauppa :)
https://petke.info/gal/index1.html→(Javascript-animaatioita)
https://petke.info/taide/1.html→(26 taulua)
Seitsemänkymmentä muunnelmaa
Kaksisataa kaleidoskooppikuvaa
Mozartin aallot
https://petke.info/helminayttely/→(Herttoniemen Helmi ry:ssä 11.8.2017 asti)
https://petke.info/uusinayttely/→(Tulossa Helmiin ensi vuoden vappuaattona)
https://petke.info/uusinayttely2/→(Se onkin vain nämä kuvat, joista teetin ison valokuvan Helmin vappuaaton näyttelyyn)


Other links - not to my images:

https://petke.info/esipuhe2.mp3→Esipuheeni vappuaaton Helmin näyttelystä
Kaikki, jotka haluavat oppia ohjelmoimaan REBOL:lla, tervetuloa REBOL-kielen alkeiskurssille.

Valmiina Helmi ry:n joulumyyjäisiin:
algorithmic art

Algoritmisen taiteen facebook ryhmä

Algorithmic art


Vieraskirja

Liikun kahden asian rajapinnassa. Koodauksen ja taiteen. Silloin yleensä syntyy jotain uutta, kun kaksi asiaa kohtaavat. Ihminen, joka liikkuu kahdella saralla jää kuitenkin helposti ulkopuolelle. En ole tähän päivään mennessä päässyt taidepiireihin, enkä viihdy oikein koodinvääntäjien porukoissakaan. Koodini on yleensä melko sotkuista, mitä oikeat ohjelmoitsijat karsastavat. Pidän itseäni kuitenkin ehdottomasti enempi taitelijana kuin koodaajana.

Sarkastinen kaverini sanoi kerran, että "Sun taide ole mitään kun se on tietokoneen tekemää". Hän ei tiennyt mistä puhui! Tietokone ei saa yhtään kuvaa tai edes viivaa aikaiseksi ilman ohjelmaa ja ohjelmointi on mielestäni ihan yhtä vaikeaa ja haastavaa kuin kuvien tuottaminen perinteisin keinoin. Itselläni on monivuosikymmenien harrastuneisuus takana sen lisäksi, että olen kouluttautunut ja työskennellyt alalla.

Jos minulla ei pysy pensseli kädessä, niin veikkaanpa, että monet perinteisen taiteen edustajat eivät handlaa ohjelmointia. Taiteen koulutuksessa sitä ei varmasti ole - minun mielestäni saisi olla, sillä ohjelmointi mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan tuottaa kuvia - ja eikös se ole kuvataiteen loppupäämäärä: se kuva - melko sama millä se on tuotettu, sen lisäksi, että Taiteen isolla teellä täytyisi mielestäni etsiä uusia uria. Itse pyrin yleensä tuottamaan kuvia, jotka näyttävät tietokoneohjelman aikaansaannoksilta. Välineensä näköisiltä. Kuvia, joita on melko hankala tuottaa perinteisin keinoin.

Kuvataiteellani on melko simppeli päämäärä: haluan, että kuvani näyttävät (omasta mielestäni) kivoilta. En halua sanoa taiteellani mitään. Taidetta yleensä mielestäni teoretisoidaan liikaa, sitä selitellään. Minulla kun ei ole taiteellista koulutusta, niin en osaa oikein määritellä taiteeni suuntaa, mutta liikkunen naivistisessa abstraktissa algoritmisessa genressä.

Ihmisten välille syntyy helposti valtaristiriitoja, mutta minä en halua yhtään vähätellä perinteistä taidetta. Päinvastoin: ihailen sen tekijöiden kädenjälkeä, sillä itse en kykenisi sellaista aikaansaamaan.

Petri Keckman 13.5.2017
petrikeckman(at)gmail.com

algoritminen taide digitaalinen taide computer art digi art generative art algorithmic art
Artikkeli Helmi-lehdessä:
algoritminen taide digitaalinen taide computer art digi art generative art algorithmic art

algoritminen taide digitaalinen taide computer art digi art generative art algorithmic art